-Outra costume son as mariposas en aceite,
velitas que se encienden en un cuenco dende a noite do 31 de outubro ata o 1 de
novembro.
Samain?? Que
chega Samain?? Que é iso??
Samain significa " final do verán"
"novembro"
É unha celebración de orixe celta, que comenzo en Irlanda, co cristianismo se reconverteu no día de "todos os Santos".
A noite do 31 de outubro comeza o ano novo celta, remata o verán e entra o inverno.Eles facían sacrificios o samain que era o seu deus da morte e dos malos espiritos.Nesta noite as ánimas dos mortos atravesan a porta que separa os vivos dos mortos e visitan as casas dos seus familiares para quecerse e tomar algo de alimento.
É unha celebración de orixe celta, que comenzo en Irlanda, co cristianismo se reconverteu no día de "todos os Santos".
A noite do 31 de outubro comeza o ano novo celta, remata o verán e entra o inverno.Eles facían sacrificios o samain que era o seu deus da morte e dos malos espiritos.Nesta noite as ánimas dos mortos atravesan a porta que separa os vivos dos mortos e visitan as casas dos seus familiares para quecerse e tomar algo de alimento.
Esta tradición nace en Iralnda fai 3000 anos. O
Papa Gregorio IV adaptou e convertiu esta festa na festa de”Tódolos Santos” no
ano 840.Así mesmo estableceu unha celebración previa, la vigilia de ”Tódolos
Santos” .De ahí o nome que en inglés se tradujo por “All Hallow's Eve” o que
posteriormente coñeceremos como Halloween( a mediados do seculo XVIII).
Como se celebra
o Samain en Galicia?
- Tallánse cabazas en forma de caveira cunha vela acendida no seu interior
A máis
coñecida é a festa de Samain en Cedeira,nela os
rapaces percorren as rúas máis oscuras da vila o compás dun tambor.
- "Trick or
treat" ou "truco o trato" ou... "unha limosniña polos
defuntiños que van alá", tradición que se leva a
cabo na Illa de Arousa, na que
os rapaces da vila percorren as rúas e tendas o día 1 de novembro pedindo con
esta algorada " unha limosniña polos defuntiños que van alá" e así
reciben cartos, laranxas, lapises, boliños de pan ou lambetadas.
- En Quiroga
(Lugo) se secan as cabazas e se usan despois como máscaras no entroido.
- Outra menos coñecida e deixar alimentos xunto
as velas na porta da casa para as ánimas disfruten de comida mundana.
Temos algunha
costume culinaria? SIIIII...
- O magosto...festa da castaña (xeralmente
asada).
- Matanza de animais, para gardar a carne
tratada e conservada de diferentes formas para consumir no inverno.
- Dulces de cabaza (chulas e budin)
E non nos esquecemos de recomendarvos un booo LIBRIÑO
No hay comentarios:
Publicar un comentario